Varstvo vinske trte

Varstvo vinske trte

Varstvo rastlin, Vinogradništvo  | 
Varstvo vinske trte

Vinska trta je odcvetela, na zgodnjih legah so plodiči debeline do 3 mm (73 po lestvici BBCH).

V obdobju takoj po cvetenju, ko se oblikujejo grozdne jagode, je vinska trta izredno občutljiva na okužbe tako s peronosporo kot oidijem vinske trte. Varstvo je potrebno izvajati redno in v razmikih 7-8 dni.

Pozorni bodite na razširjenost okužb peronospore vinske trte, katero je trenutno zaslediti na listih kot tudi grozdih. Svetujemo nadaljevanje rabe sredstev s kombiniranim delovanjem: FORUM STAR (1,6 kg/ha), FOLPAN GOLD (2,5 kg/ha), SFINGA EXTRA WDG (1,5 kg/ha), AMPEXIO (0,5 kg/ha), TWINGO (3 kg/ha), REBOOT (0,4 kg/ha), PERGADO F (3 kg/ha), PERGADO D (1,4 kg/ha), ENERVIN (2,5 kg/ha), ORVEGO (0,8 l/ha), ali MOMENTUM TRIO (3 kg/ha), MIKAL PREMIUM F (3 kg/ha), MAGMA TRIPLE WG (3 kg/ha), MIKAL FLASH (4 kg/ha), MOMENTUM F (4 kg/ha), … Pri sredstvih z a.s. fosetil-Al je potrebna zaporedna uporaba pripravkov s to snovjo. Možna je tudi raba bakrovih pripravkov: CUPROXAT (5,3 l/ha), NORDOX 75 WG (1,6 kg/ha), KOCIDE 2000 (2 kg/ha), ki pridejo v poštev tudi v ekološki pridelavi.

Oblikujejo se zelo ugodne razmere za okužbe grozdičev z oidijem vinske trte. Za varstvo svetujemo pripravke kot so: KARATHANE GOLD 350 SC (0,5 l/ha), REVYONA (1 l/10.000 m2 tretirane površine listne stene, največji dovoljeni odmerek 2 l/ha), SPIROX D (0,5 l/ha), LUNA EXPERIENCE (0,375 l/ha), LUNA MAX (1 l/ha), SPIROX (0,4 l/ha), KUSABI 300 SC (0,15 l/ha), TALENDO (0,25 l/ha), TALENDO EXTRA (0,13-0,3 med in tik po cvetenju), UNICORN DF (2,2 kg/ha), COLLIS (0,4 l/ha),... V ekološki pridelavi koristite: VITISAN (3-12 kg/ha) ali KARBICURE (5 kg/ha), AQ-10 (35 g/ha), TAEGRO (0,185-0,37 kg/ha), SONATA (5 l/ha), FYTOSAVE (2 l/ha),… in pripravke na osnovi žvepla.

V primeru neurja s točo svetujemo za varstvo vinske trte sredstva z aktivno snovjo folpet (Twingo, Forum star, Sfinga extra, Folpan gold, Mikal, Momentum, Magma triple, Pergado F,…).

Vinogradnikom smo pripravili posebno obvestilo o obveznem zatiranju ameriškega škržatka v letošnjem letu.

Nanos opravite v mirnem vremenu, v večernem času, ko ni možnosti vpliva na čebele. Pred uporabo čebelam nevarnih pripravkov odstranite cvetočo podrast in poskrbite vse za njihovo zaščito. Pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite navodila in upoštevajte ukrepe za varovanje okolja.

 

Datum objave obvestila: 26.06.2023 15:01
Obvestilo prognostičnega centra: Jugovzhodna Slovenija/Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto
Pripravil: Domen Bajec
Nazaj

Prihajajoči dogodki

Demonstracijski prikaz - Dezinfekcija vode za namakanje

12. 10. 2023 ob 07:00

Komunala Novo mesto, Gostilna pri Jernej...

V okviru Izvedbe aktivnosti demonstracijskega projekta – primarna kmetijska proizvodnja, veterina in predelave živil na kmetijah, sklop G NAMAKNJE, vas vabimo na demonstracijski prikaz -  Dezinfekcija vode za namakanje in sicer  v ČETRTEK, 12. 10. 2023.

Varstvo narave in okolja

Demonstracijska delavnica OHRANJANJE MEJIC (MEJ)

13. 10. 2023 ob 09:00

Turistična kmetija Pr Martinovih-Krhin,...

Vebljeni na brezplačno demonstracijsko delavnico: Ohranjanje mejic, katere namen je, da kmete, ki kmetujete na najbolj ranljivih območjih Natura 2000 ozavestimo in usposobimo s področja ohranjanja narave in krajine za povečano izvajanje naravovarstvenih ukrepov SN SKP 2023-2027, za blaženje podnebnih sprememb in za prilagajanje nanje v kmetijstvu.

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.