Varstvo vinske trte

Varstvo vinske trte

Varstvo rastlin, Varstvo rastlin  | 
Varstvo vinske trte

Vinska trta cveti, na zgodnjih legah se že oblikujejo plodiči (65-73 po lestvici BBCH).

V trenutnem obdobju cvetenja in oblikovanja plodičev je vinska trta ob spremenljivem vremenu občutljiva na okužbe z različnimi glivičnimi povzročitelji. Varstvo je potrebno izvajati redno in v razmikih 7-10 dni.

Proti okužbam peronospore vinske trte svetujemo nadaljevanje rabe sredstev s kombiniranim delovanjem: FORUM STAR (1,6 kg/ha), FOLPAN GOLD (v odmerku 2 kg/ha do konca cvetenja, potem 2,5 kg/ha), SFINGA EXTRA WDG (1,5 kg/ha), AMPEXIO (0,5 kg/ha), TWINGO (3 kg/ha), REBOOT (0,4 kg/ha), PERGADO F (3 kg/ha), PERGADO D (1,4 kg/ha), ENERVIN (2,5 kg/ha), ORVEGO (0,8 l/ha), ali MOMENTUM TRIO (3 kg/ha), MIKAL PREMIUM F (3 kg/ha), MAGMA TRIPLE WG (3 kg/ha), MIKAL FLASH (4 kg/ha), MOMENTUM F (4 kg/ha), … Pri sredstvih z a.s. fosetil-Al je potrebna zaporedna uporaba pripravkov s to snovjo. Od tretjega razvitega lista do cvetenja je v odmerku 1,25 kg/ha možna tudi raba bakrovih pripravkov BADGE WG ter od petega lista dalje CUPROXAT (5,3 l/ha), NORDOX 75 WG (1,6 kg/ha), KOCIDE 2000 (2 kg/ha), ki pridejo v poštev tudi v ekološki pridelavi.

Oblikujejo se zelo ugodne razmere za okužbe grozdičev z oidijem vinske trte. Za varstvo svetujemo pripravke kot so: KARATHANE GOLD 350 SC (0,5 l/ha), SPIROX D (0,5 l/ha), LUNA EXPERIENCE (0,375 l/ha), LUNA MAX (1 l/ha), SPIROX (0,4 l/ha), KUSABI 300 SC (0,15 l/ha), TALENDO (0,25 l/ha), TALENDO EXTRA (0,13-0,3 med in tik po cvetenju), UNICORN DF (2,2 kg/ha), COLLIS (0,4 l/ha),... V ekološki pridelavi koristite: VITISAN (3-12 kg/ha) ali KARBICURE (5 kg/ha), AQ-10 (35 g/ha), TAEGRO (0,185-0,37 kg/ha), SONATA (5 l/ha), FYTOSAVE (2 l/ha),… in pripravke na osnovi žvepla.

Topli dnevi s temperaturami nad 15 °C so primerni tudi za rabo pripravkov na osnovi žvepla: THIOVIT JET, COSAN, KUMULUS DF, MICROTHIOL SPECIAL / ali DISPERSS, PEPELIN WG, SULFAR, VINDEX 80 WG, VERTIPIN, ki v odmerku 3 do 8 kg(l)/ha zmanjšajo stopnjo napada pršic trsne kodravosti (akarinoze), trsne pršice (erinoze) in delujejo proti oidiju vinske trte.

V primeru neurja s točo svetujemo za varstvo vinske trte sredstva z aktivno snovjo folpet (Twingo, Forum star, Sfinga extra, Folpan gold, Mikal, Momentum, Magma triple, Pergado F,…).

Vinogradnikom sporočamo, da pri spremljanju ameriškega škržatka beležimo razvoju ličink v stadijih L1 in L2. Navodilo za njegovo obvezno zatiranje bo sledilo v enem naslednjih sporočil, ko bo vinska trta popolnoma zaključila s cvetenjem.

Nanos opravite v mirnem vremenu, v večernem času, ko ni možnosti vpliva na čebele. Pred uporabo čebelam nevarnih pripravkov odstranite cvetočo podrast in poskrbite vse za njihovo zaščito. Pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite navodila in upoštevajte ukrepe za varovanje okolja.

 

Obvestilo pripravil: mag. Domen Bajec

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Demonstracijski prikaz - Dezinfekcija vode za namakanje

12. 10. 2023 ob 07:00

Komunala Novo mesto, Gostilna pri Jernej...

V okviru Izvedbe aktivnosti demonstracijskega projekta – primarna kmetijska proizvodnja, veterina in predelave živil na kmetijah, sklop G NAMAKNJE, vas vabimo na demonstracijski prikaz -  Dezinfekcija vode za namakanje in sicer  v ČETRTEK, 12. 10. 2023.

Varstvo narave in okolja

Demonstracijska delavnica OHRANJANJE MEJIC (MEJ)

13. 10. 2023 ob 09:00

Turistična kmetija Pr Martinovih-Krhin,...

Vebljeni na brezplačno demonstracijsko delavnico: Ohranjanje mejic, katere namen je, da kmete, ki kmetujete na najbolj ranljivih območjih Natura 2000 ozavestimo in usposobimo s področja ohranjanja narave in krajine za povečano izvajanje naravovarstvenih ukrepov SN SKP 2023-2027, za blaženje podnebnih sprememb in za prilagajanje nanje v kmetijstvu.

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.