Varstvo jagodičja pred plodovo vinsko mušico

Varstvo jagodičja pred plodovo vinsko mušico

Varstvo rastlin  | 
slika: samica plodove vinske mušice

slika: samica plodove vinske mušice

V nasadih jagodičja (najpogosteje maline in robide) prihaja do prerazmnožitev plodove vinske mušice. Za njeno spremljanje svetujemo uporabo prehranskih pasti, katerih izdelava je enostavna in cenovno dostopna. Postopek je predstavljen v video prispevku: .

Za varstvo pridelka pridejo v poštev insekticidna sredstva: ASSET FIVE v 0,064 % koncentraciji (za jagode in drugo drobno sadje oz. jagodičje, izredno dovoljenje za ekološko pridelavo), LASER 240 SC v odmerku 0,4 l/ha (v robidah, malinah) ali 0,30 l/ha (v jagodah), oz. LASER PLUS v odmerku 0,2 l/ha (maline, robide) in 0,15 l/ha v jagodah.

V času cvetenja posebno pozornost namenite varstvu čebel in drugih opraševalcev. Pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite navodila in upoštevajte ukrepe za varovanje okolja ter varnostne dobe.

Obvestilo pripravil: mag. Domen Bajec

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Demonstracijski prikaz - Dezinfekcija vode za namakanje

12. 10. 2023 ob 07:00

Komunala Novo mesto, Gostilna pri Jernej...

V okviru Izvedbe aktivnosti demonstracijskega projekta – primarna kmetijska proizvodnja, veterina in predelave živil na kmetijah, sklop G NAMAKNJE, vas vabimo na demonstracijski prikaz -  Dezinfekcija vode za namakanje in sicer  v ČETRTEK, 12. 10. 2023.

Varstvo narave in okolja

Demonstracijska delavnica OHRANJANJE MEJIC (MEJ)

13. 10. 2023 ob 09:00

Turistična kmetija Pr Martinovih-Krhin,...

Vebljeni na brezplačno demonstracijsko delavnico: Ohranjanje mejic, katere namen je, da kmete, ki kmetujete na najbolj ranljivih območjih Natura 2000 ozavestimo in usposobimo s področja ohranjanja narave in krajine za povečano izvajanje naravovarstvenih ukrepov SN SKP 2023-2027, za blaženje podnebnih sprememb in za prilagajanje nanje v kmetijstvu.

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.