Varstvo jablan in hrušk

Varstvo jablan in hrušk

Sadjarstvo, Varstvo rastlin  | 
Varstvo jablan in hrušk

Na površinah, kjer ste letos beležili pogostejše poškodbe jabolčnega in drugih vrst zavijačev, je v jeseni priporočljivo opraviti zaščitna tretiranja z entomopatogenimi ogorčicami. To velja zlasti za nasade z ekološkim načinom pridelave sadja. Uporabite lahko pripravke NEMOPAK SC (50 mio v pakiranju; 50 mio/300m2), NEMOPAK SC 500 (500 mio v pakiranju) s Steinernema carpocapsae ali NEMAPOM (odmerek 3 vrečke s po 500 mio/ha) s Steinernema feltiae, ki so domorodni organizmi za namene biotičnega varstva rastlin.

Delovanje ogorčic je usmerjeno na prezimitveni stadij zavijačev, zmanjšuje njihovo številčnost ter pripomore k lažjemu varstvu nasadov v naslednji rastni dobi. Ogorčice so živ organizem, ki potrebujejo za delovanje ter obstoj razmere z visoko vlago (megleno in deževno vreme) in dnevne temperature nad 10° C. Najugodnejši so deževni dnevi z nizko intenzivnostjo padavin. Zaželeno je, da so deli tretiranih rastlin omočeni vsaj nekaj ur, kratkotrajen padec temperature pa na učinkovitost nima vpliva.

Za pravilen nanos uporabite šobe z večjim premerom (vsaj 1 mm), obvezno odstranite filtre finejše od 1 mm ter zmanjšajte pritisk na največ 10-15 bar. Potrebna je velika poraba vode (1.500 – 2.000 l/ha) in odprte le spodnje 2 do 3 šobe, ki bodo pokrile debla dreves do prvih ogrodnih vej, korenski vrat in tla pod krošnjo. Poskrbite za stalno mešanje škropilne suspenzije.

Pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite navodila in upoštevajte ukrepe za varovanje okolja.

Obvestilo pripravil: mag. Domen Bajec

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Trenutno ni aktualnih vsebin! Oglejte si vse dogodke.