Varstvo jablan in hrušk

Varstvo jablan in hrušk

Sadjarstvo, Varstvo rastlin  | 
Varstvo jablan in hrušk

Nasadi jablan in hrušk so zaključili s cvetenjem. Oblikujejo se plodiči (71 po BBCH).

Pridelovalcem svetujemo, da nadaljujete s preventivnim pristopom varstva pred jablanovim škrlupom. Zaščitno fungicidno oblogo je potrebno obnoviti, ko pade več kot 25-30 mm dežja na m2. Pri načrtovanju naslednjega tretiranja upoštevajte še intenzivnost prirasta nove listne površine, s čimer naj razmiki v tem obdobju ne bodo daljši od 7 dni. Izbirajte med zaščitnimi sredstvi kot sta preventivno in dotikalno delujoča POLYRAM DF (2 kg/ha), ALCOBAN (0,75 kg/ha) ter DELAN 70 WG (0,75 kg/ha), DELAN PRO (2,5 l/ha), CHORUS 50 WG (0,45 kg/ha), SCALA (1,125 l/ha), PYRAMID (1,125 l/ha; do velikosti plodičev 10 mm), MYTHOS (1,5 l/ha), FABAN (1,2 l/ha), AVALON (1,125 l/ha), LAITANE (1,125 l/ha), CHORUS FORTE (3,6 l/ha, oz. 2 l /10.000 m2 tretirane listne površine), REVYONA (1,3 l/10.000 m2 tretirane površine listne stene; do največ 2 l/ha; deluje tudi na jablanovo pepelovko), SYLLIT 400 SC (1,9 l/ha; ni ga priporočljivo mešati z močljivim žveplom, a.s. kaptan, listnimi gnojili in rastnimi regulatorji). V kolikor vam razmere onemogočajo takojšnje varstvo, uporabite enega od pripravkov z daljšim kurativnim delovanjem: SCORE 250 EC (0,2 l/ha), DUAXO KONCENTRAT (1,1 l na višinski meter krošnje/ha), DIFCOR 250 EC (0,2 l/ha), MAVITA 250 EC (0,2 l/ha),… Slednje je potrebno uporabiti v kombinaciji z dotikalnim preventivnim sredstvom. V ekološki pridelavi pride v poštev CURATIO – ŽVEPLENO APNENA BROZGA (6 l/ha na meter višine krošnje; najvišji skupni odmerek sredstva na eno tretiranje ne sme presegati 18 l/ha; namenjen varstvu pred jablanovim škrlupom, listnimi pegavostmi, jablanovo pepelovko in sajavostjo in mušjo pegavostjo plodov), ki ima dovoljenje za nujne primere v zvezi z varstvom rastlin). Stransko delovanje na škrlup ima tudi KARBICURE (5 kg/ha, kalijev hidrogen karbonat; največ 5× v rastni dobi, uporaba možna v ekološki pridelavi).

Pri varstvu pred jablanovo pepelovko uporabite SERCADIS PLUS (0,72 l/ha, oz. 0,4 l/10.000 m² listne površine), SERCADIS (0,25 l/ha), LUNA CARE (3 kg/ha; odsvetuje se uporaba na sorti 'Zlati delišes' in njenih varietetah), LUNA EXPERIENCE (0,75 l/ha), REVYONA (2 l/ha). Vsi navedeni delujejo tudi na jablanov škrlup.

Po zaključenem cvetenju je pomembno tudi spremljanje populacij rdeče sadne in navadne pršice. V trenutnem obdobju so na stopnjah nimf in odraslih osebkov. V primeru prerazmnožitve priporočamo uporabo: MILBEKNOCK (0,625 l/ha na 1 m višine krošnje), KANEMITE SC (0,625 l/ha na 1 m višine krošnje) ali SHIRUDO (0,5 kg/ha).

V primeru preseženega praga škodljivosti jabolčne grizlice (30 osic na ploščo) vam po popolnoma odcvetelih nasadih svetujemo MOSPILAN 20 SG (v 0,04 % konc., oz. 4 g na 10 l vode).

Kjer ste pred cvetenjem za zatiranje listnih uši in sadnega listnega duplinarja uporabili NEEMAZAL – T/S (do 4,5 l/ha), je sedaj primeren čas za drugi nanos. Stransko bo učinkoval tudi proti jabolčni grizlici. V poštev pride tudi pri ekološki pridelavi.

V zadnjih toplih dneh se je na zgodnjih legah opazno povečal nalet metuljev jabolčnega zavijača. Trenutno ugodne večerne temperature za uspešen razvoj odloženih jajčec še niso ustaljene, a se dejavniki sestavljajo.

Priporočamo, da nanos opravite v večernem času, ko je bolj mirno ozračje in ni možnosti vpliva na čebele. Pred uporabo sredstev nevarnih za čebele obvezno poskrbite tudi za odstranitev cvetoče podrasti. Pri tem pozorno preberite navodila in upoštevajte vse ukrepe za varovanje okolja.

 

pripravil: mag. Domen Bajec

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Demonstracijski prikaz - Dezinfekcija vode za namakanje

12. 10. 2023 ob 07:00

Komunala Novo mesto, Gostilna pri Jernej...

V okviru Izvedbe aktivnosti demonstracijskega projekta – primarna kmetijska proizvodnja, veterina in predelave živil na kmetijah, sklop G NAMAKNJE, vas vabimo na demonstracijski prikaz -  Dezinfekcija vode za namakanje in sicer  v ČETRTEK, 12. 10. 2023.

Varstvo narave in okolja

Demonstracijska delavnica OHRANJANJE MEJIC (MEJ)

13. 10. 2023 ob 09:00

Turistična kmetija Pr Martinovih-Krhin,...

Vebljeni na brezplačno demonstracijsko delavnico: Ohranjanje mejic, katere namen je, da kmete, ki kmetujete na najbolj ranljivih območjih Natura 2000 ozavestimo in usposobimo s področja ohranjanja narave in krajine za povečano izvajanje naravovarstvenih ukrepov SN SKP 2023-2027, za blaženje podnebnih sprememb in za prilagajanje nanje v kmetijstvu.

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.