Vabilo na predavanje EKO SEMENARSTVO

Vabilo na predavanje EKO SEMENARSTVO

Vabila, Poljedelstvo, Zelenjadarstvo  | 
Vabilo na predavanje EKO SEMENARSTVO

V sredo, 23. avgusta 2023 (od 9.do 13. ure) bo v Čebelarskem centru Lesce  (Rožna dolina 50a, Gorenjska) specializirano predavanje/delavnica na temo ekološko semenarstvo.  V ekološkem kmetijstvu je obvezna uporaba ekološko pridelanega semena in vegetativnega razmnoževalnega materiala. To pomeni, da je potrebno tudi seme in sadilni material pridelati po pravilih ekološke pridelave. Prepovedana je uporaba razkuženih semen in semen gensko spremenjenih rastlin (GSO), katero danes nadaljujejo t.o imenovane sorte pridobljene z »novimi tehnikami v žlahtnjenju« s t.i. preurejanjem genov (angl. gen editing) z »genskimi škarjami«, kar prav tako v ekološkem kmetijstvu ni dovoljeno in ima enak status kot gensko spremenjene sorte prejšnje generacije. Biotehnološka podjetja želijo to predstaviti kot novo tehnologijo v žlahtnjenju, ki je drugačna od prejšnjih posegov v dedno zasnovo rastlin. Genske škarje (tehniko CRISPER/Cas9) so že uporabili tudi na živalih, mikroorganizmih, možnosti so tudi pri človeku za odpravo dednih bolezni. Vendar je spreminjanje genoma rastlin z »gene editing« tehnologijo sodišče EU v eni sodbi že izenačilo z GSO, kar pomeni, da so potrebni vsi previdnostni ukrepi, v primeru hrane pa pomeni tudi označevanje, če bi bile take komponente odobrene in prisotne v živilih ali krmi, čemur pa se biotehnološka podjetja upirajo in prav to jesen bo na nivoju EU padla odločitev ali bomo potrošniki v EU imeli možnost izbire med običajno hrano in gensko spremenjenimi živil ali ne.

 

Po na kratko podanih temeljnih informacijah o zahtevah in zakonodajnih podlagah ekološkega kmetijstva bo sledila predstavitev osnovnih pravil pri pridelavi ekološkega semenskega materiala. Udeleženci bodo seznanjeni kako lahko pridelajo ekološko seme na svoji kmetiji zase in za prodajo ter o zakonodaji in nadzoru nad ekološkim semenskim materialom. Novost v EU zakonodaji  (2018/834) so ekološke sorte – stanje na trgu in preskušanje je tematika aktualnega CRP projekta. Na koncu bo predstavljena Semenjalnica – hranilnica ekoloških semen, ki je na lokaciji predavanj.

 

Predavateljici bosta dr. Maja Kolar (Ekosemena Inštitut za ekološke raziskave in trajnostni razvoj) in red. prof. dr. Martina Bavec (Inštitut za ekološko kmetijstvo FKBV). Udeležba na dogodku je brezplačna, a je zaradi organizacijskih potreb OBVEZNA PREDHODNA PRIJAVA preko spletne povezave https://1ka.arnes.si/semenarstvo ali po mailu eko.svetovanje.fkbv@um.si  do torka, 22.08.2023,  do 12. ure.

Več informacij si lahko preberete v priloženem vabilu. VABILO

Nazaj

Prihajajoči dogodki