Uveljavljanje finančnega nadomestila za odpravo škode zaradi zlate trsne rumenice na okuženih območjih

Uveljavljanje finančnega nadomestila za odpravo škode zaradi zlate trsne rumenice na okuženih območjih

Vinarstvo, Vinarstvo in vinogradništvo  | 
Uveljavljanje finančnega nadomestila za odpravo škode zaradi zlate trsne rumenice na okuženih območjih

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin vinogradnike na okuženih območjih zlate trsne rumenice obvešča, da bodo upravičeni do finančnega nadomestila za odstranjene trse v vinogradih, ki imajo do 20 odstotkov trsov s simptomi zlate trsne rumenice. Vloge bodo lahko od 10. do 31. oktobra vložili na Agencijo Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja.

Zlata trsna rumenica je nevarna in neozdravljiva bolezen trte, ki se v vinogradih zelo hitro širi s pomočjo prenašalca ameriškega škržatka. Glede na stopnjo razširjenosti in okuženosti vinogradov so določena razmejena območja za zlato trsno rumenico za območje zahodne, jugovzhodne in severovzhodne Slovenije, ki so sestavljena iz okuženih in varovalnih pasov.

 

Ključna ukrepa za uspešno zatiranje zlate trsne rumenica sta hitro odstranjevanje okuženih in simptomatičnih trsov ter pravočasno zatiranje prenašalca bolezni ameriškega škržatka z ustreznimi insekticidi. Zato je Vlada Republike Slovenije z Uredbo o ukrepih za zatiranje in preprečevanje širjenja zlate trsne rumenice (Uradni list RS, št. 85/23) (v nadaljnjem besedilu: uredba) določila obvezno odstranjevanje simptomatičnih trsov tudi na okuženih območjih.

 

Obvezno odstranjevanje okuženih trsov je do sedaj veljalo le na varovalnih pasovih razmejenih območij za zlato trsno rumenico. V skladu s predpisi o zdravju rastlin za ukrepe na okuženih območjih ni odškodnine za uničene okužene trse ali izkrčene okužene vinograde. Zato je Vlada republike Slovenije sprejela nov ukrep pomoči vinogradnikom na okuženih območjih v obliki finančnega nadomestila za odstranjene in uničene simptomatične trse v vinogradih, ki imajo do 20 % simptomatičnih trsov.

 

Če je v vinogradu 20 % ali več trsov s simptomi zlate trsne rumenice, se bo vinogradnik lahko prijavil na razpis Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za prestrukturiranje ali obnovo vinogradov. V matičnih vinogradih, matičnjakih in trsnicah na celotnem območju Slovenije (ni pomembno ali je okuženo območje ali varovalni pas), je vinogradnik upravičen do odškodnine za uničene trse ob izpolnjevanju pogojev iz zakona o zdravstvenem varstvu rastlin

 

Več o tem: https://www.gov.si/novice/2023-08-21-financno-nadomestilo-za-odpravo-skode-zaradi-zlate-trsne-rumenice-na-okuzenih-obmocjih/

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Živinoreja , Projekti

Prikaz dobrih praks ekološkega kmetijstva na Hrvaškem

09. 10. 2023 ob 07:00

Hrvaška

Vabimo vas na strokovno ekskurzijo ogledov dobrih praks s področja ekološke živinoreje ter trženja, ki ga organiziramo v okviru Javnega naročila “Aktivnosti za pospeševanje razvoja ekološkega kmetovanja v letu 2023”, ki bo v ponedeljek, 9.10.2023.

 

Demonstracijski prikaz - Dezinfekcija vode za namakanje

12. 10. 2023 ob 07:00

Komunala Novo mesto, Gostilna pri Jernej...

V okviru Izvedbe aktivnosti demonstracijskega projekta – primarna kmetijska proizvodnja, veterina in predelave živil na kmetijah, sklop G NAMAKNJE, vas vabimo na demonstracijski prikaz -  Dezinfekcija vode za namakanje in sicer  v ČETRTEK, 12. 10. 2023.

Varstvo narave in okolja

Demonstracijska delavnica OHRANJANJE MEJIC (MEJ)

13. 10. 2023 ob 09:00

Turistična kmetija Pr Martinovih-Krhin,...

Vebljeni na brezplačno demonstracijsko delavnico: Ohranjanje mejic, katere namen je, da kmete, ki kmetujete na najbolj ranljivih območjih Natura 2000 ozavestimo in usposobimo s področja ohranjanja narave in krajine za povečano izvajanje naravovarstvenih ukrepov SN SKP 2023-2027, za blaženje podnebnih sprememb in za prilagajanje nanje v kmetijstvu.

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.