Priložnost za vinarje: tečaji vinarstva, senzorične analize in pridelave penečih vin
Vinarstvo in vinogradništvo |
Vabljeni na strokovne tečaje vinarstva!
Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto organizira tri izobraževalne programe, namenjene vsem, ki želijo poglobiti svoje znanje o pridelavi vina, senzorični analizi in tehnologiji penečih vin. Udeleženci ob zaključku prejmejo potrdilo, ki je eden od pogojev za pridobitev odločbe za donegovanje in stekleničenje vina.
Prijave zbiramo do 9. januarja 2026 – pohitite, število mest je omejeno!
Ključne besede: kletarski tečaj; tečaj iz senzorične analize vina; tečaj iz tehnologije pridelave penečih vin
Avtor: Ivanka Badavinac
Z namenom predstaviti vino čim širšemu krogu ljudi ter omogočiti pridobitev potrdila o
opravljenem tečaju, s čimer udeleženci izpolnijo enega od pogojev za pridobitev odločbe za
donegovanje in stekleničenje vina, vam na Kmetijsko gozdarskem zavodu nudimo tri tečaje:
| Št. | Tečaj | Št. ur | Cena z DDV v € |
Število udeležencev |
| 1. | Osnove vinarstva za donegovanje in ustekleničenje vina |
42 | 210,00 | min 20 |
| 2. | Tečaj iz senzorične analize vina | 20 | 140,00 | min 20 |
| 3. | Tečaj iz tehnologije pridelave penečih vin | 8 | 100,00 | min 16 |
K1) Tečaj iz osnov vinarstva za donegovanje in ustekleničenje vina zajema 42 pedagoških
ur, predavatelji so iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto, Inšpektorata RS za
kmetijstvo, gozdarstvo in hrano, Kmetijskega inštituta Slovenije, Biotehniške fakultete in
enologi s področja vinorodne dežele Posavje. Ob koncu tečaja je preizkus znanja s podelitvijo
potrdil.
K2) Tečaj iz senzorične analize vina
Tečaj je odlična priložnost za seznanitev z novejšimi tehnologijami v pridelavi vina,
predvsem v povezavi z senzorično zaznavo in pokušanjem vina. Izobraževanje zajema 20
pedagoških ur, predavatelji so s Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto, Kmetijskega
inštituta Slovenije in Biotehniške fakultete iz Ljubljane.
K3) Tečaj iz tehnologije pridelave penečih vin
Tečaj obsega 8 pedagoških ur in predstavlja odlično priložnost za celovit vpogled v pridelavo
penečih vin. Udeleženci se bodo seznanili s pridelavo grozdja, tehnologijo pridelave penečih
vin ter z metodami senzoričnega ocenjevanja in okušanja penin.
Zainteresirani kandidati naj se prijavijo čim prej oziroma do 9. januarja 2026:
- na e naslov: ivanka.badovinac@kgzs-zavodnm.si ali
- pisno na KGZS-Zavod Novo mesto, Ivanka Badovinac, Šmihelska cesta 14, 8000 Novo mesto
Šmihelska cesta 14, 8000 Novo mesto
tel.: (07) 373 05 70, fax: (07) 373 05 90
E-pošta: tajnistvo@kgzs-zavodnm.si
www.kmetijskizavod-nm.si
Ob prijavi navedite:
1. Priimek in ime
2. Naslov stalnega bivališča, telefonsko številko
3. Rojstni podatki (dan, mesec, leto, kraj)
Vsak od tečajev bo organiziran v kolikor bo prijavljenih najmanj 20 oz. 16 kandidatov.
Za podrobnejše informacije lahko pokličete na 07/373-05-77 ali 051 338 213 (Ivanka
Badovinac) oz. sporočite po elektronski pošti na naslov ivanka.badovinac@kgzs-zavodnm.si.