Opozorilo Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin glede ustreznega ravnanja v primeru poplav

Opozorilo Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin glede ustreznega ravnanja v primeru poplav

Varstvo rastlin, Živinoreja in selekcija, Obvestila, Poljedelstvo, Travništvo in pridelava krme, Sadjarstvo, Zelenjadarstvo, Vinarstvo in vinogradništvo, Namakanje, Varstvo narave in okolja, Travništvo in priprava krme, Sadjarstvo, Zelenjadarstvo, Zivinoreja  | 

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je pripravila kratka navodila za ravnanje v primeru poplav.

Ključne besede: poplave, živila, živali, fitofarmacevtska sredstva

Spoštovani,

na določenih delih Slovenije je zaradi obilnega deževja prišlo do poplav. Za namen zaščite in reševanja je bil aktiviran državni načrt zaščite in reševanja ob poplavah. Prednostno je treba poskrbeti za reševanje ljudi in živali.

Z namenom ustrezne obravnave problematike po vsebinah, ki so v pristojnosti Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), se v nadaljevanju dokumenta nahaja nekaj osnovnih informacij, tako za izvajalce dejavnosti kot za splošno javnost.

 

ŽIVILA

Za namen ustreznega ravnanja z živili je Nacionalni inštitut za javno zdravje pripravil napotke, ki se jih morajo držati tako nosilci živilske dejavnosti kot splošna javnost:

Priporočila za ravnanje s hrano in pitno vodo ob poplavah | Nijz

Letak s priporočili v primeru poplav | Nijz

Dokument vsebuje ključne informacije glede:

  • ravnanja z nepoplavljenimi živili;
  • ravnanja s poplavljenimi živili;
  • napotki glede živil, pri katerih je prekinjena hladna veriga;
  • napotki glede pitne vode.

 

ŽIVALI

Za živali je treba ustrezno poskrbeti z namestitvijo v suh prostor, odmaknjen od poplavljenih površin. Zagotoviti je treba ustrezno krmo in vodo. V primeru spremembe zdravstvenega stanja živali naj rejci obvestijo svojega veterinarja, v primeru pogina pa pokličejo Veterinarsko-higiensko službo.

 

FITOFARMACEVTSKA SREDSTVA

Vsi distributerji, ki se ukvarjajo s prometom s fitofarmacevtskimi sredstvi (v nadaljevanju: FFS), kot tudi posamezniki, ki hranijo tovrstna sredstva doma,  naj  navedena sredstva nemudoma umaknejo  iz ogroženih območij, kot tudi iz vseh območjih, kjer velja povečana stopnja ogroženosti, ter tako preprečijo kontaminacijo voda, zlasti pitne vode.

Distributerji FFS naj v skladiščih izvajajo vse ukrepe zaščite po načrtih zaščite v primeru poplav.

V primeru nesreče  naj takoj obvestijo pristojne organe oz. za nujne primere pokličejo št. 112.

 

Pripravil: UVHVVR

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Demonstracijski prikaz - Dezinfekcija vode za namakanje

12. 10. 2023 ob 07:00

Komunala Novo mesto, Gostilna pri Jernej...

V okviru Izvedbe aktivnosti demonstracijskega projekta – primarna kmetijska proizvodnja, veterina in predelave živil na kmetijah, sklop G NAMAKNJE, vas vabimo na demonstracijski prikaz -  Dezinfekcija vode za namakanje in sicer  v ČETRTEK, 12. 10. 2023.

Varstvo narave in okolja

Demonstracijska delavnica OHRANJANJE MEJIC (MEJ)

13. 10. 2023 ob 09:00

Turistična kmetija Pr Martinovih-Krhin,...

Vebljeni na brezplačno demonstracijsko delavnico: Ohranjanje mejic, katere namen je, da kmete, ki kmetujete na najbolj ranljivih območjih Natura 2000 ozavestimo in usposobimo s področja ohranjanja narave in krajine za povečano izvajanje naravovarstvenih ukrepov SN SKP 2023-2027, za blaženje podnebnih sprememb in za prilagajanje nanje v kmetijstvu.

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.