Obvestilo vinogradnikom o aktualnem varstvu vinske trte

Obvestilo vinogradnikom o aktualnem varstvu vinske trte

Varstvo rastlin, Vinogradništvo  | 
Obvestilo vinogradnikom o aktualnem varstvu vinske trte

Vinska trta razvija grozdne jagode, ki že presegajo debelino prosenih zrn: grozdiči se začenjajo povešati (73 – 75 po lestvici BBCH).

Kjer so okužbe s peronosporo vinske trte precej razširjene, svetujemo sredstva s kombiniranim delovanjem: FORUM STAR (1,6 kg/ha), SFINGA EXTRA WDG (1,5 kg/ha, od debeline grahovega zrna 2 kg/ha), FOLPAN GOLD (2,5 kg/ha), AMPEXIO (0,5 kg/ha), TWINGO (3 kg/ha), REBOOT (0,4 kg/ha), AMPEXIO (0,5 kg/ha), PERGADO F (3 kg/ha), PERGADO D (1,4 kg/ha), ENERVIN (2,5 kg/ha), ORVEGO (0,8 l/ha), ali MIKAL PREMIUM F (3 kg/ha), MOMENTUM TRIO (3 kg/ha), MAGMA TRIPLE WG (3 kg/ha), MIKAL FLASH (4 kg/ha), MOMENTUM F (4 kg/ha), MILDICUT (4 l/ha), ENERVIN (2,5 kg/ha), VALIS F (2 kg/ha),… Pri sredstvih z a.s. fosetil-Al je potrebna zaporedna uporaba pripravkov s to snovjo. Pomembno je, da preprečite širjenje okužb na grozdiče. V vinogradih z bujno rastjo in s stabilnim zdravstvenim stanjem pride v poštev pripravek v kombinaciji z bakrom PERGADO C (4-5 kg/ha). Sicer lahko uporabite tudi enostavne bakrove pripravke: BADGE WG (2,5 kg/ha), CUPRABLAU Z 35 WG (3 kg/ha), CUPRABLAU Z 35 WP (3 kg/ha), CUPRABLAU Z 50 WP (2 kg/ha), CUPROXAT (5,3 l/ha), NORDOX 75 WG (1,6 kg/ha), KOCIDE 2000 (2 kg/ha), ki pridejo v poštev tudi v ekološki pridelavi.

V obdobju takoj po cvetenju, ko se oblikujejo grozdne jagode, je vinska trta izredno občutljiva na okužbe tako s peronosporo kot oidijem vinske trte. Varstvo je potrebno izvajati redno in v razmikih 7-8 dni. Nanos je potrebno obnoviti hitro tudi v primeru intenzivnejših padavin, ko pade več kot 25 mm/m2.

Oidij pridobiva čedalje ugodnejše razmere za okužbe grozdičev. Pr varstvu svetujemo pripravke kot so: KARATHANE GOLD 350 SC (0,5 l/ha), REVYONA (1 l/10.000 m2 tretirane površine listne stene, največji dovoljeni odmerek 2 l/ha), SPIROX D (0,5 l/ha), LUNA EXPERIENCE (0,375 l/ha), LUNA MAX (1 l/ha), SPIROX (0,4 l/ha), KUSABI 300 SC (0,15 l/ha), TALENDO (0,25 l/ha), TALENDO EXTRA (0,13-0,3 med in tik po cvetenju), ORIUS 25 EW (0,4 l/ha), UNICORN DF (2,2 kg/ha), COLLIS (0,4 l/ha),... V ekološki pridelavi lahko uporabite: VITISAN (3-12 kg/ha) ali KARBICURE (5 kg/ha), AQ-10 (35 g/ha), TAEGRO (0,185-0,37 kg/ha), SONATA (5 l/ha), FYTOSAVE (2 l/ha),… in pripravke na osnovi žvepla.

V primeru neurja s točo svetujemo za varstvo vinske trte sredstva z aktivno snovjo folpet (Twingo, Forum star, Sfinga extra, Folpan gold, Mikal, Momentum, Magma triple, Pergado F,…) ali baker.

V obdobju med 26. junijem in 05. julijem je v jugovzhodni Sloveniji čas za izvedbo prvega obveznega zatiranja ameriškega škržatka. Podrobnosti si lahko ogledate na YouTube kanalu: https://www.youtube.com/watch?v=nQKb7RycQ_Q.

Nanos opravite v mirnem vremenu, v večernem času, ko ni možnosti vpliva na čebele. Pred uporabo čebelam nevarnih pripravkov odstranite cvetočo podrast in poskrbite vse za njihovo zaščito. Pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite navodila in upoštevajte ukrepe za varovanje okolja.

pripravil mag. Domen Bajec

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Demonstracijski prikaz - Dezinfekcija vode za namakanje

12. 10. 2023 ob 07:00

Komunala Novo mesto, Gostilna pri Jernej...

V okviru Izvedbe aktivnosti demonstracijskega projekta – primarna kmetijska proizvodnja, veterina in predelave živil na kmetijah, sklop G NAMAKNJE, vas vabimo na demonstracijski prikaz -  Dezinfekcija vode za namakanje in sicer  v ČETRTEK, 12. 10. 2023.

Varstvo narave in okolja

Demonstracijska delavnica OHRANJANJE MEJIC (MEJ)

13. 10. 2023 ob 09:00

Turistična kmetija Pr Martinovih-Krhin,...

Vebljeni na brezplačno demonstracijsko delavnico: Ohranjanje mejic, katere namen je, da kmete, ki kmetujete na najbolj ranljivih območjih Natura 2000 ozavestimo in usposobimo s področja ohranjanja narave in krajine za povečano izvajanje naravovarstvenih ukrepov SN SKP 2023-2027, za blaženje podnebnih sprememb in za prilagajanje nanje v kmetijstvu.

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.