Obvestilo vinogradnikom o aktualnem varstvu vinske trte

Obvestilo vinogradnikom o aktualnem varstvu vinske trte

Varstvo rastlin, Vinogradništvo  | 
Obvestilo vinogradnikom o aktualnem varstvu vinske trte

Vinska trta ima socvetja so večinoma razvita, z ločenimi cvetovi (57 po lestvici BBCH) in je pred cvetenjem. Mladike dosegajo velikost 50 – 100 cm.

Za varstvo pred peronosporo vinske trte svetujemo predvsem uporabo sredstev s kombiniranim delovanjem: TWINGO (3 kg/ha), REBOOT (0,4 kg/ha), FOLPAN GOLD (v odmerku 2 kg/ha do konca cvetenja), FORUM STAR (1,6 kg/ha), MOMENTUM TRIO (3 kg/ha), MIKAL PREMIUM F (3 kg/ha), MAGMA TRIPLE WG (3 kg/ha), MIKAL FLASH (4 kg/ha), MOMENTUM F (4 kg/ha), AMPEXIO (0,5 kg/ha), SFINGA EXTRA WDG (1,5 kg/ha),… Pri sredstvih z a.s. fosetil-Al je potrebna zaporedna uporaba pripravkov s to snovjo. Od tretjega razvitega lista do cvetenja je v odmerku 1,25 kg/ha možna tudi raba bakrovih pripravkov BADGE WG ter od petega lista dalje CUPROXAT (5,3 l/ha), NORDOX 75 WG (1,6 kg/ha), KOCIDE 2000 (2 kg/ha), ki pridejo v poštev tudi v ekološki pridelavi.

Oblikujejo se zelo ugodne razmere za okužbe z oidijem vinske trte. Na nekaterih legah je ob preteklih padavinah zaslediti tudi okužbe mladik s sivo plesnijo. Za varstvo svetujemo pripravke kot so: LUNA EXPERIENCE (0,375 l/ha), LUNA MAX (1 l/ha), COLLIS (0,4 l/ha), SPIROX (0,4 l/ha), SPIROX D (0,5 l/ha), KARATHANE GOLD 350 SC (0,5 l/ha), KUSABI 300 SC (0,15 l/ha), TALENDO (0,25 l/ha), TALENDO EXTRA (0,08-0,2 l/ha pred cvetenjem), UNICORN DF (2,2 kg/ha),... V ekološki pridelavi koristite: VITISAN (3-12 kg/ha) ali KARBICURE (5 kg/ha), AQ-10 (35 g/ha), TAEGRO (0,185-0,37 kg/ha), SONATA (5 l/ha), FYTOSAVE (2 l/ha),… in pripravke na osnovi žvepla.

Topli dnevi s temperaturami nad 15 °C so primerni tudi za rabo pripravkov na osnovi žvepla: THIOVIT JET, COSAN, KUMULUS DF, MICROTHIOL SPECIAL / ali DISPERSS, PEPELIN WG, SULFAR, VINDEX 80 WG, VERTIPIN, ki v odmerku 3 do 8 kg(l)/ha zmanjšajo stopnjo napada pršic trsne kodravosti (akarinoze), trsne pršice (erinoze) in delujejo proti oidiju vinske trte.

V primeru neurja s točo svetujemo za varstvo vinske trte sredstva z aktivno snovjo folpet (Twingo, Forum star, Sfinga extra, Folpan gold, Mikal, Momentum, Magma triple).

Vinogradnikom priporočamo spremljanje pojava križastega in pasastega grozdnega sukača, katerih gosenice se hranijo na socvetjih. v primeru prerazmnožitev priporočamo za varstvo pripravke kot so: LEPINOX PLUS (1 kg/ha), CORAGEN (15 ml/hl), VOLIAM (15 ml/hl), MIMIC (0,06 % konc.),…

Nanos opravite v mirnem vremenu, v večernem času, ko ni možnosti vpliva na čebele. Pred uporabo čebelam nevarnih pripravkov odstranite cvetočo podrast in poskrbite vse za njihovo zaščito. Pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite navodila in upoštevajte ukrepe za varovanje okolja.

 

Pripravil: mag. Domen Bajec

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Živinoreja , Projekti

Prikaz dobrih praks ekološkega kmetijstva na Hrvaškem

09. 10. 2023 ob 07:00

Hrvaška

Vabimo vas na strokovno ekskurzijo ogledov dobrih praks s področja ekološke živinoreje ter trženja, ki ga organiziramo v okviru Javnega naročila “Aktivnosti za pospeševanje razvoja ekološkega kmetovanja v letu 2023”, ki bo v ponedeljek, 9.10.2023.

 

Demonstracijski prikaz - Dezinfekcija vode za namakanje

12. 10. 2023 ob 07:00

Komunala Novo mesto, Gostilna pri Jernej...

V okviru Izvedbe aktivnosti demonstracijskega projekta – primarna kmetijska proizvodnja, veterina in predelave živil na kmetijah, sklop G NAMAKNJE, vas vabimo na demonstracijski prikaz -  Dezinfekcija vode za namakanje in sicer  v ČETRTEK, 12. 10. 2023.

Varstvo narave in okolja

Demonstracijska delavnica OHRANJANJE MEJIC (MEJ)

13. 10. 2023 ob 09:00

Turistična kmetija Pr Martinovih-Krhin,...

Vebljeni na brezplačno demonstracijsko delavnico: Ohranjanje mejic, katere namen je, da kmete, ki kmetujete na najbolj ranljivih območjih Natura 2000 ozavestimo in usposobimo s področja ohranjanja narave in krajine za povečano izvajanje naravovarstvenih ukrepov SN SKP 2023-2027, za blaženje podnebnih sprememb in za prilagajanje nanje v kmetijstvu.

NASTAVITVE ZASEBNOSTI

Spletno mesto uporablja piškotke. Osnovni so nujni za delovanje, dodatni pa vam omogočajo boljšo uporabniško izkušnjo in dostop do kakovostne vsebine. Preberite več o piškotkih.

Nujni piškotki so potrebni za ustrezno delovanje spletnega mesta. Nastavijo se samodejno ob vaši interakciji s tem spletnim mestom. Analitični piškotki so namenjeni zbiranju podatkov o uporabi spletnega mesta za izboljšanje uporabniške izkušnje in zmogljivosti.