Obvestilo vinogradnikom o aktualnem varstvu vinske trte

Obvestilo vinogradnikom o aktualnem varstvu vinske trte

Varstvo rastlin, Obvestila  | 
Obvestilo vinogradnikom o aktualnem varstvu vinske trte

VARSTVO VINSKE TRTE

 

Vinska trta na zgodnjih legah pričenja z brstenjem. Glede na izpostavljenost sončnim žarkom in sortiment, lahko zasledimo nabrekanje brsta in pokanje lusk, do brstov v stadiju volne in na zgornjih legah celo opazne konice zelenih listkov (03-07 po lestvici BBCH). 

Topli dnevi s temperaturami nad 15°C omogočajo uporabo žveplovih pripravkov: THIOVIT JET, COSAN, KUMULUS DF, MICROTHIOL SPECIAL / ali DISPERSS, PEPELIN WG, VINDEX 80 WG, VERTIPIN, ki v odmerku 3 do 8 kg(l)/ha zmanjšajo stopnjo napada pršic trsne kodravosti (akarinoze), trsne pršice (erinoze), učinkujejo na zmanjševanje okužb črne pegavosti vinske trte in delujejo proti oidiju vinske trte. Proti navedenim škodljivim organizmov pride na stopnji še zaprtih brstov v poštev tudi pripravek RED FOX (kombinacija parafinskega olja in bakrovega oksida; odmerek 15 l/ha), ki je predviden za varstvo pred rdečo sadno pršico ali gabrovo pršico in zmanjšuje še črno pegavost vinske trte (v odmerku 25 – 30 l/ha).

Nanos opravite v mirnem vremenu, v večernem času, ko ni možnosti vpliva na čebele. Pred uporabo čebelam nevarnih pripravkov odstranite cvetočo podrast in poskrbite vse za njihovo zaščito. Pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite navodila in upoštevajte ukrepe za varovanje okolja.

Obvestilo pripravil: mag. Domen Bajec

Nazaj

Prihajajoči dogodki