Obvestilo sadjarjem o varstvu rastlin

Obvestilo sadjarjem o varstvu rastlin

Varstvo rastlin  | 
Obvestilo sadjarjem o varstvu rastlin

VARSTVO JABLAN IN HRUŠK

 

Nasadi jablan dosegajo fenološko stopnjo rožnati popek (57 po lestvici BBCH). Hruške imajo socvetja v balonskem stadiju (59 po lestvici BBCH), zgodnje sorte začenjajo s cvetenjem.

Pridelovalcem svetujemo, da ob nestanovitnem vremenu, za preventivno varstvo pred primarnimi okužbami jablanovega škrlupa opravite tretiranje s fungicidom še pred naslednjimi padavinami. Priporočamo pripravke kot so: POLYRAM DF (2 kg/ha; datum veljavnosti 28.05.2024), DELAN PRO (2,5 l/ha), ALCOBAN (0,75 kg/ha), SYLLIT 400 SC (1,9 l/ha), DELAN 700 WG (0,75 kg/ha; od rožnatih popkov dalje),… V ekološki pridelavi uporabite sredstvo CURATIO – ŽVEPLENO APNENA BROZGA (6 l/ha na meter višine krošnje; najvišji skupni odmerek sredstva na eno tretiranje ne sme presegati 18 l/ha; namenjen varstvu pred jablanovim škrlupom, listnimi pegavostmi, jablanovo pepelovko in sajavostjo in mušjo pegavostjo plodov), ki ima dovoljenje za nujne primere v zvezi z varstvom rastlin). Stransko delovanje na škrlup ima tudi KARBICURE (5 kg/ha, kalijev hidrogen karbonat; največ 5× v rastni dobi, uporaba možna v ekološki pridelavi).

Proti jablanovi pepelasti plesni dodajte 3 do 5 kg(l)/ha žveplovih sredstev.

Pred cvetenjem svetujemo tudi varstvo pred mokasto jablanovo ušjo (prag škodljivost 1-2 koloniji na 100 poganjkov) s pripravkom: TEPPEKI, AFINTO (oba 0,14 kg/ha pri porabi vode 500 l/ha na višinski meter krošnje) ali NEEMAZAL – T/S (1,5 l/ha na meter višine krošnje; 1. nanos pred cvetenjem, 2. nanos 10-14 dni kasneje, po zaključenem cvetenju), ki stransko deluje še na krvavo uš, sadnega listnega duplinarja, jabolčno grizlico, bolšice, škržate in je dovoljen za ekološko pridelavo.

Pridelovalce opozarjamo na primeren čas za nameščanje feromonskih razpršilcev za metodo zbeganja. Razpršilce (ISOMATE C TT, RAK 3, CHECKMATE PUFFER CM-PRO, SemiosNET-Codling Moth) je potrebno v nasadu namestiti pred začetkom leta jabolčnega zavijača, kar sovpada s časom začetka cvetenja.

V nasadih hrušk, ki so močneje napadeni s hruševo bolšico, oz. v nasadih jablane z ameriškim kaparjem lahko pred cvetenjem uporabite tudi pripravek HARPUN (1 l/ha proti hruševi bolšici; 0,5 l/ha proti ameriškemu kaparju). Pri tem pazite na varstvo čebel!

Še vedno opozarjamo na potrebno odstranjevanje dreves napadenih s strani vrtnih zavrtačev. Hroščki iz skupine podlubnikov so aktivni z vsakim toplejšim dnem. Hroščki z zavrtavanjem v deblo in poganjke izčrpajo sadike in starejša obolela drevesa, ki zato kmalu propadejo. Njihovo številčnost lahko zmanjšujete s pomočjo alkoholnih pasti (rdeče barvne plošče REBELL ROSSO ali jih sestavite sami iz rumenih lepljivih plošč, pod katere namestite 0,5 l plastenko z 2 dcl alkohola). Več informacij najdete v video posnetku: https://www.youtube.com/watch?v=B7nL3GpqEsw.

Pred začetkom cvetenja svetujemo namestitev belih lepljivih plošč za spremljanje jabolčne grizlice. V primeru preseženega praga škodljivosti (30 osic na ploščo), boste ukrepali po zaključenem cvetenju.

Priporočamo, da nanos opravite v večernem času, ko je bolj mirno ozračje in ni možnosti vpliva na čebele. Pred uporabo sredstev nevarnih za čebele obvezno poskrbite tudi za odstranitev cvetoče podrasti.

Pri tem pozorno preberite navodila in upoštevajte vse ukrepe za varovanje okolja.

 

 

VARSTVO JAGOD

 

Jagode so trenutno večinoma v razvojni fazi od pojava prvega niza cvetov na dnu rozete do faze začetka cvetenja (BBCH 55 – 61). V tem času posebno pozornost namenjajte prezračevanju tunelov in drugim ukrepom, ki zmanjšujejo prekomerno vlažnost v nasadih. Ta ukrep je pomemben z vidika preprečevanja vseh glivičnih okužb.

Pridelovalcem jagod svetujemo, da v dneh, ko temperature dosežejo vsaj 15°C, uporabite enega od registriranih žveplovih pripravkov, ki delujejo proti pepelovki in imajo še stransko delovanje na pršice. Na voljo so: BIOTIP SULFO 800 SC (3-5 l/ha, do odpiranja prvih cvetov), THIOVIT JET (2-4 kg/ha) in VERTIPIN (6 l/ha). Proti pepelovki delujejo tudi FYTOSAVE (2 l/ha, biotični pripravek prvič uporabimo preventivno, do sedem tretiranj v eni rastni sezoni), MAVITA 250 EC (0,5 l/ha, na prostem), MIRADOR 250 SC (1 l/ha, na prostem in v zaščitenih prostorih, do trikrat v eni rastni sezoni), ORTIVA (1 l/ha, na prostem in v zaščitenih prostorih, do trikrat v eni rastni sezoni), SCORE 250 EC (0,5 l/ha, na prostem, do dvakrat v rastni dobi), SERCADIS PLUS (0,6 l/ha, največ trikrat v eni rastni sezoni, na prostem in v zaščitenih prostorih), STROBY WG (na prostem in v zaščitenih prostorih, 0,3 kg/ha, največ dvakrat v rastni sezoni), TOPAS 100 EC (0,5 l/ha, na prostem, največ dvakrat v eni rastni dobi) in ZAFTRA AZT 250 SC (1 l/ha, na prostem in v zaščitenem prostoru, največ trikrat v eni rastni dobi).

Do okužb z sivo plesnijo prihaja že v času cvetenja, simptomi pa se pojavijo kasneje, ob razvoju plodov in zorenju. V kolikor za zaščito uporabljate biotična sredstva, je potrebno njihov nanos ponavljati v skladu z navodili za uporabo. Poleg predhodno navedenih sredstev, dodajamo še pripravka PRESTOP (6 kg/ha, tretiranje trikrat zaporedoma v zaščitenih prostorih) in TAEGRO (0,185-0,37 kg/ha, v zaščitenih prostorih, do dvanajstkrat v eni rastni dobi). V kolikor za zaščito uporabljate sintetična FFS, vam svetujemo, da primeren čas za njihovo uporabo nastopa v teh dneh. Uporabite lahko: LIBRETO (1,5 l/ha, na prostem, največ trikrat v rastni sezoni), PROLECTUS (1,2 kg/ha, na prostem in v zaščitenih prostorih, do trikrat v rastni dobi), PYRUS 400 SC (registracija do 30.04.2024, 2 l/ha), SCALA (registracija do 30.04.2024, 2 l/ha), SIGNUM (1,8 kg/ha, na prostem in v zaščitenih prostorih, dve tretiranji v rastni dobi, deluje tudi na pepelovko in črno pegavost), SWITCH 62,5 WG (1 kg/ha, na prostem in v zaščitenih prostorih, največ trikrat v eni rastni dobi), TELDOR SC 500 (1,5 l/ha, na prostem, največ trikrat v eni rastni sezoni) ali ZENBY (1,2 l/ha, na prostem in v zaščitenih prostorih, do dve tretiranji v eni rastni dobi).

Pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite navodila in upoštevajte ukrepe za varovanje okolja.

Pripravila: Ivica Imperl in Domen Bajec

 

 

VARSTVO MALIN

 

Nasadi malin so odvisno od sorte in vzgojne oblike na razvojni stopnji razgrnjenih 6 listov do vidnih prvih cvetnih brstov (BBCH 16 - 51).

Pepelaste plesni, ki prezimijo v obliki micelija in zimskih trosišč na rastlinskih ostankih malinjaka (ostanki listja in rozg) potrebujejo za sprožitev spomladanskih okužb le ustrezno zračno vlago. Temelj za varstvo pred pepelastimi plesnimi je upoštevanje osnovnih higienskih ukrepov, predvsem čiščenje odmrlih in okuženih rastlinskih ostankov ter prezračevanje nasadov pod folijo. V času rasti poganjkov, ko se temperature gibljejo med 15 in 25 °C, je primeren čas za preventivno uporabo sredstev na osnovi žvepla (imajo pa tudi stransko delovanje na pršice): BIOTIP SULFO 800 SC (3-5 l/ha) ali MICROTHIOL SC (4-5 l/ha), MICROTHIOL DISPERSS (7 kg/ha) MICROTHIOL SPECIAL (7 kg/ha) ali SULFAR (7 kg/ha) ali THIOVIT JET (4-7 kg/ha). Ko se bodo dnevne temperature dvignile nad 20 °C lahko uporabite tudi AQ-10 (do 70 g/ha). Na voljo je tudi sredstvo FYTOSAVE na osnovi oligosaharidov, ki deluje preventivno in spodbuja naravno odpornost rastlin, zato ga preventivno uporabimo za delno zmanjševanje okužb s pepelovkami v odmerku 2 l/ha. Za stimulacijo obrambnega mehanizma rastline sta potrebna sta vsaj dva do tri tretiranja v 7 dnevnih razmikih. V poštev prideta še VITISAN (5 kg/ha) ter KARBICURE (5 kg/ha; za maline gojene na prostem).

Sredstva DIFENZONE (0,4 l/ha, uporabimo do dvakrat do pojava socvetij), MAVITA 250 EC (0,4 l/ha, do dvakrat do pojava socvetij), SCORE 250 EC (0,4 l/ha, do dvakrat do pojava socvetij) uporabimo za preventivno varstvo pred sušico malin (Didymella spp.), delujejo pa tudi proti rji, listnemu ožigu in pepelovkam.

Pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev pozorno preberite navodila in upoštevajte ukrepe za varovanje okolja.

Pripravila: Ivica Imperl in mag. Domen Bajec

Nazaj

Prihajajoči dogodki

Trenutno ni aktualnih vsebin! Oglejte si vse dogodke.