Kako je bilo na Regijskem kvizu »Mladi in kmetijstvo« za Dolenjsko in Posavje v Gori pri Krškem?

Kako je bilo na Regijskem kvizu »Mladi in kmetijstvo« za Dolenjsko in Posavje v Gori pri Krškem?

Obvestila  | 
Slika_ 1_Regijski_kviz_MIK_Dolenjska_Posavje_Gora_pri_Krškem_Mavsar_T

Slika_ 1_Regijski_kviz_MIK_Dolenjska_Posavje_Gora_pri_Krškem_Mavsar_T

V prostorih gasilskega doma PGD Gora pri Krškem je v soboto, 1. 4. 2023 v organizaciji društva mladine Krško in KGZS - Zavoda Novo mesto v večernih urah potekal regijski kviz »Mladi in kmetijstvo« za regiji Dolenjska in Posavje.

Ključne besede: Mladi in kmetijstvo, regijski kviz, DPM tekmovalne ekipe, društva podeželske mladine (DPM), strokovna komisija DPM, Dolenjska, Posavje

Dogodek se je pričel z že tradicionalno kulturno točko Zdravljico. Vse prisotne je pozdravila voditeljica prireditve, Ajda Lea Jakše, dobrodošlico vsem prisotnim je zaželel tudi predsednik gostujočega društva DPM Krško, Žan Hostar.

V imenu  KGZS - Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto je vse prisotne nagovorila Zdenka Kramar, vodja oddelka za kmetijsko svetovanje. Povdarila je pomen prenašanja znanja na mlade, da lahko čimbolj uspešno sledijo novim znanjem, predvsem znanjem za uveljavljanje intervencij iz novega Strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023 – 2027. Predstavila je tudi nove mlade svetovalce – mentorje za delo s podeželsko mladino in ekipam zaželela veliko tekmovalne sreče.

Sledila je predstavitev pravil tekmovanja v skladu z novim pravilnikom regijskega kviza in že se je začelo tekmovanje. Tričlanske tekmovalne ekipe mladih s podeželja so se pomerile v znanju treh različnih tem s področja kmetijstva: Pašništvo na težje dostopnih terenih, Mladi kmetje in Krompir. Četrta dodatna tema, 30-obletnica ZSPM, bo le na državnem kvizu, ki bo potekal, 22. aprila v športni dvorani Šenčur pri Kranju.

Na tekmovanju je tekmovalo sedem ekip z Dolenjske in Posavja. Z Dolenjske so tekmovale tri ekipe: DPM Mirna Peč, DPM Suha krajina, in ekipa Grm Novo mesto - centra biotehnike in turizma. S Posavja so na kvizu sodelovale štiri ekipe in sicer: DPM Brežice, DPM Zabukovje in kar dve domači ekipi DPM Krško 1 in DPM Krško 2.

Potek tekmovanja je spremljala 4 članska strokovna komisija, ki so jo sestavljali svetovalci s Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto in predstavniki / člani ZSPM ter DPM Krško:

  • Predsednica komisije: TEREZIJA LAVRIČ, svetovalka za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti,
  • Članica: KATJA JAKLJEVIČ, terenska svetovalka na izpostavi Črnomelj-Metlika,
  • Član: ANŽE TURK, terenski svetovalec na izpostavi Krško in
  • Član: JERNEJ KRIŽANČIČ, predstavnik ZSPM za regijo Posavje.

Pri izvedbi pa sta pomagala še člana DPM Krško VILI JURŠIČ in VID JURŠIČ.

Tekmovanje je bilo do konca napeto, saj so bile tekmovalne ekipe tako z Dolenjske kot s Posavja dokaj izenačene. Tako se je zaporedje druge in tretje ekipe z Dolenjske regije (ekipa DPM Suha krajina in ekipa DPM Mirna Peč) in prvih dveh ekip s Posavja določilo šele z dodatnimi vprašanji v četrtem krogu tekmovanja (ekipi DPM Krško 2 in DPM Krško 1).

Za Dolenjsko regijo je prvo mesto je osvojila ekipa Centra biotehnike in turizma – Grm (Jurij Jarc, Hana Vita Simončič in Ivana Bavdek), ker pa ta ekipa ni včlanjena v ZSPM, se ne more udeležiti državnega tekmovanja. Tako bo z Dolenjske odšla na državni kviz mladi in kmetijstvo drugo uvrščena ekipa z DPM Suha krajina (Lea Papež, Tilen Gnidovec in Jan Strniša), tretje mesto pa je osvojila ekipa DPM Mirna Peč.

Za regijo Posavje sta največ znanja pokazali domači gostiteljski ekipi DPM Krško. Prvo mesto je s pravilnim odgovorom na dodatno vprašanje dosegla ekipa DPM Krško 2 (Aljaž Kerin, Luka Zakšek in Tija Kotar). Ekipa DPM Krško 1 je dosegla 2 mesto, tretja je bila ekipa DPM Brežice in četrta ekipa iz DPM Zabukovje.

Tako bo dolenjske barve na državnem kvizu 22. aprila v športni dvorani Šenčur pri Kranju zastopala 2. uvrščena dolenjska ekipa - ekipa DPM Suha krajina v sestavi: Lea Papež, Tilen Gnidovec in Jan Strniša, regijio Posavje pa bo zastopala 1. uvrščena posavska ekipa DPM Krško 2 v sestavi: Aljaž Kerin, Luka Zakšek in Tija Kotar.

Gostitelji - DPM Krško so poskrbeli tudi za zelo lep, kulturni program in pogostitev udeležencev. V spremljajočem kulturnem programu so nastopili: Tjaša Mavsar - violina, Martin Mavsar (mlajši) - klavir, Borut Jordan - klavir in Andraž Bedenk - kitara. Tudi pogostitev in druženje po uradnem delu kviza je ob zvoku harmonik lepo odmevalo po Gori nad Krškim, ki je bita ta večer zelo živahna.

Ekipama DPM Suha krajina in DPM Krško 2 želimo veliko znanja in tekmovalne sreče na državnem kvizu »Mladi in kmetijstvo«, mlajšim sodelavcem in vsem društvom podeželske mladine pa želim čim več uspešnega sodelovanja in prijetnega druženja.

FOTO utrinki regisjkega tekomvanja.

 

Prispevek pripravila:

predsednica strokovne komisije, Terezija Lavrič

 

Nazaj

Prihajajoči dogodki