Bukov rilčkar skakač – pojavi na sadnem drevju

Bukov rilčkar skakač – pojavi na sadnem drevju

Varstvo rastlin, Obvestila  | 
Bukov rilčkar skakač – pojavi na sadnem drevju

V Jugovzhodni Sloveniji se na jablanah, češnjah in drugih sadnih vrstah zadnjih nekaj tednov stopnjujejo napadi bukovega rilčkarja skakača, malega hroščka iz skupine rilčkarjev.

Ključne besede: Bukov rilčkar skakač, Rhynchaenus fagi, češnje, jablane, bukev

V Jugovzhodni Sloveniji se zadnjih nekaj tednov stopnjujejo napadi bukovega rilčkarja skakača Rhynchaenus fagi (Linnaeus, 1758). Gre za 2-3 mm velikega hroščka iz skupine rilčkarjev. Gostiteljska rastlina te vrste hroščkov je sicer bukev, a se odrasli osebki občasno dopolnilno hranijo tudi na sadnih drevesnih vrstah. Najpogosteje jih letos zasledimo na jablani in češnji, v preteklosti tudi na breskvi in kostanju. Z zavrtavanjem v plodove povzročijo ranice in iznakaženja plodov, če pa se jih hrani več skupaj, nastanejo večje razjede.

Slika2: Bukov rilčkar_Bajec D.
Slika2: Bukov rilčkar_Bajec D.

 

V sadnih nasadih jablane z integriranim načinom pridelave nanje stransko delujejo insekticidi, ki so predvideni proti jabolčnemu zavijaču, v nasadih češnje pa sredstva proti češnjevi muhi. V ekološki pridelavi imajo nanje hiter učinek pripravki proti listnim ušem in marmorirani smradljivki, ki so na osnovi piretrina (Asset Five), oz. proti plodovi vinski mušici na osnovi spinosada (Laser Plus). V primeru izvedbe varstva opozarjamo na varstvo čebel in upoštevanje varnostnih dob!

Nazaj

Prihajajoči dogodki